Trabzon Hanlar ve Hamamlar

Taşhan: Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından, 1531-1533 yılları arasında yaptırılmıştır. Muhtelif zamanda yapılan onarımlarla günümüze gelmiştir. Duvarlar düzgün yontu taştan yapılmıştır. Revak kemerleri ve tonoz kubbe tuğladır. Önceleri alaturka kiremit kaplı çatısı 1980 yılındaki onarımda beton mozaik olarak değiştirilmiştir.

Vakıf Han (Gön Han, Attar Han): Bedestenin kuzey batısında yer alır. Birlikte inşa edildiği güneydoğu kısmındaki caminin şadırvanı üzerindeki kitabeye göre, 1781 yılında Hacı Yahya adında bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır. Üç katlı, avlulu bir handır.

Alaca Han: Bakırcılar Semti’nde yer almakla beraber kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Yakınında bulunan Alaca Hamam’ı ile birlikte 18. yüzyıla tarihlenmektedir. Avlulu, üç katlı bir handır. Bütünüyle dikdörtgen planlı han, iyi bir taş işçiliği gösterir.

Bedesten: Trabzon çarşısının merkezinde yer alan, şehrin en eski ticaret yapısıdır. Cenevizlilerce yapıldığı söylenmektedir. Osmanlı döneminde onarımlar yapılmıştır. Tek kubbesi olmasıyla dikkat çeker. Türk Bedestenleri içinde tek örnek olarak gösterilir. Günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır.

HAMAMLAR

Sekiz Direkli Hamam: Pazarkapı Mahallesi’nde yer almakta olup, taşıdığı mimari özellikler dolayısıyla 18. yüzyıla tarihlenmektedir. Trabzon Belediyesi’nce onarımı yapılmıştır.Soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık kısımları mevcuttur.

Paşa Hamamı: Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından, 1521-1533 yılları arasında yapılmış olduğu düşünülmektedir. Çarşı Camisi’nin güneyinde yer alan bir çifte hamamdır.

Meydan Hamamı: 19. yüzyılın sonlarında Kazazzadeler tarafından yaptırılmış bir çifte hamamdır. Soyunmalık kısmı orijinal halindedir.

X