İçerik Manşetleri
Trabzon ortahisar mahallesinde bulunan Trabzon Kalesi, denize hakim bir şekilde inşa edilmiş bir yapıdır. Fatih Sultan Mehmet Hanın Trabzon ilini fetih etmesinden sonra, denizden gelebilecek saldırılara karşı koymak için yaptırılmıştır.
Trabzon şehrinin en yüksek tepelerinden birisinde inşa edilen kalenin, Trabzon İmparatorluğundan kalma yığıntılardan da faydalanıldığı tarihçiler tarafından bildirilmektedir. Trabzon kalesi günümüze kadar bozulmadan gelen eserler arasında önemli bir yer tutar.
Yukarı hisar, aşağı ve orta hisar şeklinde ki yapısıyla, deniz seviyesinden şehrin en büyük tepelerine kadar kale devam eder.
Trabzon ortahisar kalesi Kale Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Geçmektedir.
Osmanlı gezginlerinden Evliya Çelebi efendi de, Trabzon kalesini ziyaret eylemiş. Eserinde kaleyle ilgili şu satırları dikkat çekiyor: “ Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer derin bir hendeği vardır ki 77 adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde cami, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehaneleri vardır”
Kalenin yukarı hisar bölümü, şehri koruyucu yer olan kalenin merkezi noktasını ifade ediyor. Burada denizden gelecek kuvvetlerin püskürtülmesi için top atışlarının yapıldığı cepheler yer alıyor.
Cephelerin ağzının normal toplardan çok büyük olması, tarihçilerin Fatih Sultan Mehmet tarafından planları çizilen Şahin toplarının, Trabzon kentinin korunmasında da kullanıldığına işaret etmelerine neden olmuş.
Kale, Osmanlı tarafından eski kalıntılardan toparlanan taşlarla yapıldı. Tarihçiler Trabzon kalesinin olduğu alanda, hipodrom kalıntıları, kule, hamam ve saray gibi yapıların olduğunu tarihçiler bildirirler. Kalenin içyapısı, diğer hisarlardan büyük olarak inşa edilmiş ve kuleler yapılarak, düşmanın gözetlenmesi sağlanmış.
İç kalenin doğu kısmı, yani kuzgundere taraflarına bakan yöne surlarla korunmuştur. Molozların ve blokların kullanıldığı bu kısımlarda, bazen insan kabartmalarına da rastlanıldığını söyleyebiliriz.
Trabzon Kalesi Orta hisar bölümü
İç kale ve yukarı hisarın devamı niteliğinde olan orta hisarın muntazam bir yer olmadığını kayıt ettikten sonra, içerisinde imaret ve zağanos kapıları, tabakhane ile kule kapıları bulunduğunu söyleyelim. Ayrıca burada iki tane önemli cami var. Bu camilerin ismi, orta hisar camisi ve Cuma camisi. Bunun yanında orta hisarda, hükümet konağı, kule hamamı, çifte hamam, Musa Paşa Camisi, Şirin Hatun camisi bulunuyor.
Aşağı hisar bölümü, Zağanos burçlarından denize kadar uzanıyor. Doğu tarafında Pazar ve mumhane kapıları yer alıyor. Bu hisarın çevresinde St. Andrea Kilisesi, Pazarkapı camisi, sekiz düzenli hamam, Amasya camisi, İskender Paşa Çeşmeleri, Tophane Hamamı, Kundupoğlu ve Yarımbıyıkoğlu evleri yer alıyor.
Trabzon Kalesi Ziyaret Saatleri
Kale hafta içi ziyaretlere açık. Güvenlik nedeniyle saat 5’den sonra kaleye girmek yasak. Bu nedenle sabah vakitleri veya öğlen vakitlerinde giderek, kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kaleye girmek için herhangi bir bedel ödemenize de gerek yoktur.
Trabzon Kalesi Nerede, Nasıl gidilir?
Adres: Ortahisar Mh. Pk. 61030 – Trabzon / Türkiye
Nasıl Gidilir? Trabzon kalesine gitmek için merkezden Araklı ilçesine giden otobüs veya minibüslere binebilirsiniz.
Özel aracınız söz konusuyla, Trabzon sahil yolundan Araklı ilçesine ulaşabilir, kalenin bulunduğu kalecik mahallesine varabilirsiniz.
31,854 total views, 9 views today