Trabzon Şehir Müzeleri

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı): Tarz olarak Avrupa mimarisinin Türkiye’de yer alan ender yapıtları arasına girmektedir. Müze binası 1917 yılında Aleksi Kostaki tarafından konut olarak yaptırılmıştır.

1937 yılından 1987 yılına kadar Kız Meslek Lisesi olarak kullanıldıktan sonra 1988 yılında, Kültür Bakanlığı’na devredilerek; müze olarak açılması için yenileme çalışmalarına başlanmıştır. 22 Nisan 2001 tarihi itibariyle de Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Trabzon Müzesi’nde kullanılan süsleme ve mimari tarz, 19.yüzyıldan itibaren, Osmanlı İmparatorluğu’nun geleneksel sanat etkilerinden uzaklaşıp, Barok Rokoko üslubunu benimsemiştir. Konağın bodrum katı; Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı; Konak Teşhiri, birinci katı; Etnografik Eserler Seksiyonu ve asma katı; İdari Bölüm olarak düzenlenmiştir.

Ayasofya Müzesi: Bölgenin son Bizans devri yapılarının en önemlilerindendir. 1238-1263 yılları arasında Komnenos Devleti krallarından I. Manuel zamanında inşa edildiği kabul edilmektedir. 1864 yılında Bursalı Rıza Efendi’nin destekleri ile onarımı gerçekleştirilmiş olup, 1958-1962 yılları arasında restore edilerek, 1964 yılında müze olarak ziyaretçilere kapılarını açmıştır.

Köy Evi Sergisi; 1993 yılı sonunda kamulaştırılarak Ayasofya Müzesi alanına katılan arsada, Valiliğin desteği ve yerel olanakların değerlendirilmesi sonucu oluşturulan Köy Evi Sergisi, 1996 yılı Mayıs ayında ziyarete açılmıştır.

Atatürk Köşkü: Bina, Soğuksu Mahallesi’nde yer almakta olup, Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak kullanılmak üzere 19.yüzyıl sonlarına doğru yaptırılmıştır. Atatürk, Trabzon’a 1924 yılında gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde ve daha sonra yaptığı ziyaretlerde burada konuk edilmiştir. Vasiyetnamesinin bir bölümünü bu köşkte kaleme almış olup, ölümünden sonra, Atatürk’e ait bazı eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

Trabzonspor Müzesi: Trabzon’un özgün tarihi yapılarından biri olan müze binası günümüze kadar Maraş Caddesi Halkevi Sokaktaki Sadri Şener Sosyal Tesisleri Binasının 2. katında hizmet vermekte iken 2011 yılında yan tarafında yapılan modern bir müze binasına taşınmıştır.

Müze, barındırdığı kupalarla Türk futbol tarihinde önemli bir yere sahip olmasının yanında Cumhuriyet Dönemi Trabzonspor tarihinin de belleği konumundadır. Müzede en ilginç kupa ise 1958 yılında Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda Trabzon İdmanocağı’nın kazandığı yarım kupadır.

Futbol Federasyonu tarafından 1958 yılında düzenlenen Türkiye Şampiyonası Finallerinde Ankara Havagücü takımı ile Trabzon İdmanocağı takımlarının puanlarının ve averajlarının aynı olması ve her iki takımın da ayrı bir maç yapmayı kabul etmemeleri üzerine Futbol Federasyonu iki takımı da şampiyon ilan etti ve kupa ortadan ikiye bölünerek her iki takıma da yarımşar olarak verildi. Şimdi kupanın yarısı Trabzonspor Müzesi’nde, diğer yarısı ise Ankara Havagücü Müzesi’ndedir.

Cevdet Sunay Müzesi: İlimiz Çaykara İlçesine 21 km uzaklıkta bulunan, ÇaykaraSultan Murat Yaylası yolu üzerindeki Ataköy Beldesi’ndedir.  1900 yılında Ataköy’de doğan, Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Cumhurbaşkanlığı ve Kontenjan senatörlüğü yapmıştır. 1982 yılında ölen ilimizin yetiştirdiği devlet adamı Cevdet Sunay’ın doğduğu ev, restore edilerek
2001 yılında Cevdet Sunay Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Geleneksel Yaşam Sergisi; Karadeniz geleneksel folkloru ve el sanatları ürünlerinin teşhir edildiği yapı Ortahisar’da Kanuni Vakfı binasında sergilenmektedir.

Kanuni Evi; Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu mahallede yaptırılan bu görkemli bina 19. yüzyıl eseri olup, günümüzde sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

X