Turizm Merkezleri ve Yaylalar

Uzungöl: Uzungöl, “Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilmiş olup, Trabzon’a 99, Çaykara ilçesine ise 19 km.lik bir mesafede bulunmaktadır. Haldizen deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının kapanmasıyla oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ve sayısız bitki türleri ile çekici bir peyzaj sergilemektedir.

Göl etrafında yürüyüşün yanı sıra çevre yaylalarda trekking, yamaç paraşütü gibi aktivitelerde yapılmaktadır.

Altındere Vadisi Milli Parkı: Milli parkın ana kaynak değerlerini, Sumela Manastırı ile Altındere Vadisi’nin bitki zenginliği ve jeomorfolojik yapısı oluşturmaktadır.

Milli park, flora açısından zengin olup, konaklama, piknik, doğa yürüyüşü ve alışveriş imkânları sağlanmaktadır.

Balıklı Göl: Bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle oluşan bir göldür. Balıklı Göl Akçaabat-Düzköy yolu üzerinden Hıdırnebi yaylasına çıkarken yol üzerindedir. Doğal güzelliği muhteşem olan bu
gölümüz yazın birçok ziyaretçi tarafında dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılır. Konaklama, yeme-içme ve iletişim imkanları mevcuttur.

Sera Gölü: Trabzon-Akçaabat yolunun 7. km.sinden güneye, 2 km.lik asfalt bir yolla ulaşılmaktadır. Sera Gölü çevresi, gelişmiş bir kamp ve piknik alanına sahip olup, yeme içme tesisleri mevcuttur.

ALTERNATİF TURİZM – Yayla Turizmi

Araklı-Pazarcık Turizm Merkezi: Karadere güzergâhında, Araklı’nın 43 km güneyinde yer almaktadır. Yağmurdere üzerinden Gümüşhane’ye, Aydıntepe üzerinden de Bayburt’a ulaşan yolların geçtiği bir yayla köy merkezidir. İletişim ve alışveriş imkânları mevcuttur.

Araklı-Yeşilyurt-Yılantaş Turizm Merkezi: Trabzon’a 64 km, İlçe merkezine 33 km mesafede bulunan yayla, 10 km.lik bir stabilize yolla Yeşilyurt Beldesi’ne bağlanır.

Araklı Turizm Merkezi: Trabzon’a 30 km mesafede olup, coğrafi ve tarihi konumu ile önemli turizm potansiyeline sahip bir merkezlerden biridir.

Trabzon Akçaabat-Karadağ Turizm Merkezi: Vakfıkebir ve Akçaabat-Düzköy yolundan ulaşılabilen bir yayladır. Yolu düşük nitelikte olup, yayla adını 1946 m. lik Karadağ Tepesi’nden almıştır. Yayla merkezinde bakkal, kahvehane, lokanta, fırın hizmetleri mevcuttur.

Trabzon-Tonya-Armutlu Gümüşhane – Kürtün – Erikbeli Turizm Merkezi: Tonya’dan 25 ve Şalpazarı’ndan 34 km.lik yolla ulaşılır. 1800 m yüksekliğinde bir yayla olup, yiyecek, içecek alışveriş ve iletişim hizmetleri mevcuttur.

Trabzon-Giresun Sisdağı Turizm Merkezi: Trabzon’a 78 km mesafede bulunan yayla 1850.m yüksekliğindedir. Şalpazarı Geyikli yoluyla ulaşılabilen yaylayiyecek, içecek alışveriş ve iletişim hizmetleri mevcuttur.

Maçka-Şolma Yaylası: Trabzon’a 50.km olan yayla 1800 m yüksekliğindedir. Maçka ilçesinin güney çıkışından başlayarak 22 km.lik toprak yolla Mavura Yaylası üzerinden bu yaylaya ulaşılır. Merkezde, toplu taşıma araçları mevcut olup, yiyecek, içecek hizmeti sağlanmaktadır.

Maçka -Mavura Yaylası: Maçka’nın 18,5.km batısında yer alır. Yüksekliği 1800 m.dir. Yaylanın orman manzaralı toprak yolu, yaya yürüyüşü için idealdir. Yaylada altyapı hizmetleri mevcut olup, yaz aylarında yiyecek, içecek hizmeti de sağlanmaktadır.

Tonya Kadıralak Yaylası: Belediye sınırları içindeki yaylaya stabilize bir yolla ulaşılır. Dört tarafı ladin ormanları ile çevrili Kadıralak’ta, yaz mevsiminde faaliyet gösteren yiyecek, içecek alanları mevcut olup, altyapı hizmetleri tamamlanmıştır.

Maçka-Çakırgöl Yaylası: Yaylaya, Maçka – Meryem Ana yolunun 5. km’sinden sağa ayrılan toprak yoldan 90.km ilerledikten sonra ulaşılabiliyor. 2504.m yükseklikteki Çakırgöl Yaylası yolu üzerinde Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda, Kurugöl, Mesaraş, Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.

Sazalanı Yaylası: Erikbeli’nin 5.km batısında yer alan Sazalanı Yaylası 1700 m yüksekliğinde olup, ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Yaylanın tüm altyapı hizmetleri tamamlanmıştır.

Sisdağı Yaylası: 1850.m yükseklikte bulunan yaylaya, Erikbeli Turizm Merkezi yolundan 25 km ilerledikten sonra varabilirsiniz. Burada çeşitli altyapı hizmetleri mevcuttur. Şalpazarı Tepebaş mevkiinden kalkan araçlarla ulaşım sağlanabilir.

Kadırga Yaylası: 2300.m yükseklikte bulunan Kadırga Yaylası’na, yazın ticari yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Yaylaya, Tonya-Erikbeli, Kürtün- Erikbeli, Akçaabat-Düzköy ve Hakça Obası’ndan ya da Gümüşhane- Trabzon güzergâhındaki Zigana Dağı’nın kuzeybatı yönünde ayrılan 20 km.lik stabilize yolla ulaşmak mümkündür.

Çatma Obası Yaylası: Kadırga Yaylası’nın 9 km güneyinde yer alan Çatma Obası küçük bir yayladır. Erikbeli-Kadırga-Çatma Obası yaylaları ve Zigana Kayak Merkezi arasında doğa yürüyüşü yapılabilir. Mızraklı Su, Şehitler Tepesi ve Çıngıraklı Kuyu gibi mitolojik alanları da bulunmaktadır.

Sultan Murat Yaylası: Trabzon ili Çaykara ilçesine 25 km mesafede olan ve Aydıntepe’nin 54 km kuzeybatısında bulunan Sultan Murat Yaylası 2000m yükseklikte olup, altyapı hizmetleri  mevcuttur. Yaylada konaklama ve iletişim imkanları mevcuttur.

Hıdırnebi Yaylası: Trabzon’dan 45 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaşılan yayla 1600 m yüksekliğinde bulunmaktadır. Orman içinde yabani hayvanlara rastlamak mümkündür. Kuruçam merkezinde, yiyecek, içecek ve pansiyon olanakları vardır.

Akçaabat – Karadağ Yaylası: Akçaabat- Düzköy yolu üzerinden 30 km.lik bir yol sonrası ulaşılabilir. Yüksekliği 1880 m civarındadır. Yörede, yiyecek, içecek ve pansiyon olanakları vardır.

Düzköy (Haçka Obası) Yaylası: Düzköy ilçe merkezinin 12 km güneyinde, yaklaşık 1800.m yükseklikte yer alır. Yolu oldukça düzgündür. Yaylada iletişim, yeme – içme tesislerinin yanı sıra konaklama imkânı da mevcuttur. Yaylada bulunan Haçkalı Baba Türbesi ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir.

Kirazlı Yaylası: Maçka-Zigana güzergâhında bulunan Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 km.lik toprak yolla ulaşılabilen yayla, 1850 m yüksekliğinde bulunmaktadır. Çevrede, bakkal, kasap, lokanta ve telefon olanakları mevcuttur.

Lapazan Yaylası: Maçka-Zigana güzergâhında bulunan Gürgenağaç köyünden güneydoğu yönüne doğru 12 km. lik bir yolla ulaşılabilinir. Yüksekliği 2200 m olup, Bekçiler mevkiinde konaklama imkânları mevcuttur.

 

X